Historia

En kort historiebeskrivning

Solgården har efter den renovering som inleddes år 1991, fått delvis nytt utseende. Under renoveringen, när det gamla kommit i dagen, har det ofta spekulerats kring husets öden och äventyr. Det har uppstått ett behov att få veta byggnadens historia. Solgården med dess många människoöden skulle säkert ge stoff till en hel bok. Här följer en historik i all korthet.

 1900

Kronolänsmannen Johan Oscar Rendahl köper en bit mark av gården Ingabo. Han bygger där en villa, som han kallar Villa Lugnvik. Det sägs, att kronolänsmannen gärna ville bo på den plats där det blivande stationssamhället skulle ligga.

En tidig stakningsplan gav hopp om att Villa Lugnvik skulle ligga centralt. Men det blev nya stakningsplaner. Villa Lugnvik låg vackert men inte centralt.

 1912

Oskar Rendahl säljer sin villa till sjuksyster, Fröken Thora Strömsten, som döper om Villa Lugnvik och kallar den för Solgården.

Under hennes ledning byggs Solgården ut med en ”logements-flygel” och ett antal mindre hus runt omkring.  Det utvidgade Solgården blir sjukhem för TBC-patienter. Det enda botemedel man känner till är god och närande mat, frisk luft och vila.

Under många år är alltså Solgården en plats dit man kommer med hopp om att bli frisk, för många grusas dock det hoppet. Som mest vistas ca 45 patienter här, ett mindre antal vintertid.

 1926

J.N. Andersson och hustrun Elin Andersson köper Solgården, som fortfarande är sjukhem. Antalet patienter minskar kraftigt under denna tid.

 1930

Nu är det dags för ägarbyte igen, John Kejser och Anna Sundberg båda före detta patienter, köper sjukhemmet Solgården.

Men under denna tid går läkarvetenskapen framåt. Det finns efterhand mediciner som utgör effektiva botemedel mot TBC. Ännu i början av 40-talet är Solgården fullbelagd, men under kriget kommer allt färre sjuka. En epok i byggnadens historia går mot sitt slut.

 1945

Solgården förvärvas av Aron Hallman och blir flyktingförläggning under två år.

 1947

En ny funktion. Roy Östberg köper Solgården och gör om det till pensionat. En kort tid inleds med bröllop och andra festligheter. Det visar sig dock svårt att driva verksamheten och Solgården säljs på nytt.

 1950

Denna gång till Enskede Skollovskoloniförening. Nu fungerar Solgården som välbehövlig rekreationsplats för storstadsbarn. Denna period i Solgårdens historia varar i tre decennier.

1957 - Gåvobrev utfärdas till Farsta Skollovskoloniförening.

 1981

Farsta uppgår i Stockholms kommun och gåvobrev utfärdas detta år. Vid den här tiden håller koloni-verksamheten på att upphöra. Solgården står tyst.

 1990

Ännu ett gåvobrev utfärdas. Denna gång till Stiftelsen Solgården. Renoveringsarbetet påbörjas och dess nuvarande aktiviteter inleds.